Livrare gratuită la comenzi de peste 175 Lei!
Livrare gratuită la comenzi de peste 175 Lei!
Scapa de Balonare rapid si usor!

Scapa de Balonare rapid si usor!

  Dacă te-ai confruntat cu balonarea sigur ai întâmpinat senzația de plin, durerile abdominale sau chiar lipsa poftei de mâncare. La toate acestea se adaugă și aspectul neplăcut, abdomenul umflat și tare, care pot să reprezinte o problemă serioasă.

Scapa de balonare

 Gazele se pot acumula în tractul digestiv pur și simplu pentru că înghiți aer în timp ce bei, mănânci sau râzi, însă și unele alimente, cum ar fi cele prebioticele și cele bogate în fibre (leguminoase, legume, fructe) produc gaze, uneori în exces. 

      Dacă digestia este prea lentă, alimentele trec prin intestin prea încet și astfel se poate acumula excesul de gaze. Cu cât alimentele stau mai mult în organism, cu atât se acumulează mai multe bacterii producătoare de gaze, provocând disconfort abdominal. De asemenea, o persoană tinde să fie mai balonată pe măsură ce îmbătrânește deoarece metabolismul încetinește.

      Cauzele exacte ale balonării variază de la persoană la persoană, însă acestea sunt de cele mai multe ori cele mai importante:

  • PREZENȚA BACTERIILOR INTESTINALE;

  • DIGESTIA NEOBIȘNUIT DE LENTĂ;

  • REFLEXE MUSCULARE ABDOMINALE ANORMALE;

  • SENSIBILITĂȚI ALIMENTARE;

  • STRES.

      CUM POȚI SCĂPA DE BALONARE?

            Putem combate balonarea cu modificări în alimentație, dar și prin unele schimbari efectuate în stilul de viață. Uite câteva soluții:

    • BEA CEAIURI ÎMPOTRIVA BALONĂRII!

           Ceaiurile pentru balonare sunt cele diuretice. Acestea reprezintă un remediu des utilizat, însă trebuie ca persoana afectată de balonare să fie atentă la combinații și cantități. 

           Ceaiul verde, de exemplu, este un diuretic care nu provoacă o reacție atât de puternică precum plantele medicinale cum ar fi crușinul. Acesta e bine să fie băut dimineața, înainte de micul dejun, deoarece oferă și energie și crește puterea de concentrare. Alte ceaiuri pentru balonare sunt cel de mentă, de fenicul și de ginseng, care pot fi băute pe parcursul zilei, după masă.

    • ODHINEȘTE-TE MAI MULT!

           Balonarea poate avea printre cauze și lipsa odihnei suficiente. Dacă nu dormi atât cât ai nevoie, sistemul digestiv nu are timp să regleze toate funcțiile, iar intestinele nu apucă să își finalizeze treaba. O soluție pentru a avea un somn mai bun ar fi să nu mai mănânci cu măcar două ore înainte de culcare.

    • ATENȚIE LA AERUL ÎNGHIȚIT ÎN TIMPUL MESEI!

           Balonarea poate fi favorizată și de aerul pe care îl înghițim involuntar. Poate sună ciudat, însă înghițim aer atunci când bem lichide cu paiul, când mâncăm prea repede și când mestecăm gumă. Așadar, ai grijă la astfel de activități pentru a reduce riscul de balonare.

    • MĂNÂNCĂ PORȚII MAI MICI ȘI MAI DESE!

           Dacă îți aglomerezi stomacul cu o cantitate foarte mare de mâncare, procesul de digestie va dura mai mult, iar fermentația alimentelor poate provoca gaze în exces. Când nu sunt eliminate corect, aceste gaze rămân în intestine și urcă chiar și înapoi în stomac. Pentru a evita balonarea, încearcă să-ți împarți mesele zilei astfel încât să mănânci mai puțin și mai des.

    • EVITĂ ALIMENTELE CARE PROVOACĂ BALONARE!

           Varza de Bruxelles, broccoli-ul și conopida sunt printre legumele care provoacă gaze la nivel intestinal. Dacă știi că ai probleme cu balonarea nu le introduce prea des în meniu. Băuturile carbogazoase, dar și carbohidrații precum zahărul alb și pâinea albă pot contribui la balonare. Persoanele cu intoleranță la lactoză pot constata că se balonează când consumă lapte sau brânzeturi. Obișnuiește-te să mănânci, în schimb, mai multe alimente care nu te balonează cum ar fi carnea de pui, ouăle, castraveții, dovleceii, strugurii, fulgii de ovăz.

    • CONSUMĂ ALIMENTE BOGATE ÎN POTASIU!

           Balonarea nu este întotdeauna cauzată de gazele în exces. Uneori, această problemă este provocată de consumul ridicat de sodiu care favorizează retenția de fluide în jurul abdomenului. Potasiul, pe de altă parte, anulează acest efect al sodiului, așa că e recomandat în tratarea balonării. Printre alimentele cu un conținut ridicat de potasiu se află bananele, mango-ul și spanacul.

    • CONSUMĂ MAI MULT GHIMBIR!

            Consumul de ghimbir stimulează tranzitul intestinal și accelerează totodată digestia. Mai mult decât atât, ingredientele active din ghimbir relaxează musculatura stomacului și reduce spasmele. Poți consuma atât înainte, cât și după masă o ceașcă de ceai de ghimbir, și vei observa că problema balonării va fi ameliorată.

     În multe cazuri, balonarea poate fi ameliorată printr-o grijă mai mare la alimentație și prin mișcare regulată. Dacă ai o sensibilitate la anumite alimente, evitarea sau eliminarea lor te poate ajuta să te simți mai bine. Soluția în majoritatea problemelor tranzitului este strâns legată de alimentație. Odată cu schimbarea stilulului de viață și regimului alimentar, rezultatele nu vor întârzia să apară.


x
x