Livrare gratuită la comenzi de peste 175 Lei!
Livrare gratuită la comenzi de peste 175 Lei!
O alimentatie sanatoasa – din seria ”Cum ne protejam sanatatea pe timp de pandemie„

O alimentatie sanatoasa – din seria ”Cum ne protejam sanatatea pe timp de pandemie„

Desi suntem practic blocati in casa, lipsiti de chef si elan, exista multe cai de a ne mentine sanatatea si buna dispozitie – dincolo de distantarea sociala si spalatul riguros pe maini.

Fara a dispune de un vaccin anti-Covid-19, niciunul dintre noi nu poate elimina in totalitate riscul unei contaminari. Iar expertii estimeaza ca acest vaccine nu va aparea pe piata poate mai devreme de 18 pana la 24 de luni.

Alimentatia cat mai sanatoasa cu putinta este foarte importanta, atat sub aspect fizic cat si psihic. Un regim sanatos reduce considerabil riscul unor boli cronice, cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul sau obezitatea, precum si depresia si anxietatea. Nu trebuie tinut un regim special, ci doar evitate alimentele procesate, acestea fiind bogate in zahar.

Cele mai indicate alimente sunt, in general, cele mai valoroase din punct de vedere al continutului alimentar. Carbohidrati complecsi din fructe, legume si cereale integrale asigura o hrana consistenta pentru creierul nostru, furnizand treptat energia de care avem nevoie si pentru a ne stabiliza psihicul. O alimentatie echilibrata presupune o varietate de produse bogate in vitaminele A, B, C, D si E, precum si mineralele fier, zinc si seleniu.

Vitaminele B, pe care le gasim in legume verzi precum broccoli sau spanac, in fasole, banane, oua, carne de pasare, peste si sfecla rosie sunt foarte importante pentru creier si pentru secretiile de serotonina si dopamine, care ne dau o stare de bine. O lipsa a vitaminelor B6, B12 si a acidului folic (B9) duce la depresie.

Este, asadar, esential sa ne ingrijim de starea noastra de sanatate, care, potrivit unui numar tot mai mare de studii, influenteaza psihicul si comportamentul nostru.


Prebioticele si probioticele, care se gasesc in produse fermentate, cum ar fi kefirul, varza acra, kimchi sau iaurt, pot reduce inflamatiile, stimuleaza starea noastra de spirit si functiile cognitive.

Pentru a face fata problemelor generate de izolarea impusa de actuala pandemie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa nu se apeleze la tutun, alcool si droguri pentru stapanirea emotiilor. OMS propune, in schimb, recurgerea la sfatul specialistilor din domeniul sanitar, de pilda al terapeutilor.

Sursa: dw.com   autor: Charli Shield (maw)


x
x