Livrare gratuită la comenzi de peste 175 Lei!
Livrare gratuită la comenzi de peste 175 Lei!
De ce iti este foame constant? Afla cele 10 motive!

De ce iti este foame constant? Afla cele 10 motive!

Foamea fizică este o necesitate normală și un semn că organismul are nevoie de energie. Ce faci însă dacă ai mâncat de curând, dar ți-e foame din nou și foamea se instalează ușor, ușor? Dar dacă această senzație apare din ce în ce mai constant?
     
      Simplificând lucrurile, foamea apare când grelina, numită și hormonul foamei, semnalează că organismul are nevoie de energie, adică de nutrienți. După ce mâncăm suficient, organismul eliberează leptina, mai exact hormonul sațietății.     

       Foamea fizică se instalează treptat și se resimte prin semne cum ar fi senzația de gol în stomac sau chiar zgomote caracteristice, dureri ușoare de cap, nervozitate sau oboseală. Simți că ai mânca orice, fără preferințe pentru anumite alimente. Următoarele exemple pot reprezenta posibilele motive pentru care poți simți senzația de foame intensă în timpul procesului de slăbit:

  • URMEZI UN DEFICIT CALORIC MULT PREA MARE

     Chiar dacă vrei să slăbești, un deficit caloric exagerat pe termen lung te poate aduce în punctul în care îți e foame toată ziua. În plus, foarte probabil la un moment dat nu te vei mai putea ține de dieta strictă și vei compensa mâncând în exces tot ce ți-ai interzis anterior. 

Deficit caloric
  • CONSUMI ALCOOL PREA DES

     Băuturile alcoolice pot spori senzația de foame din cauza faptului că interferează cu semnalele de sațietate de la nivelul creierului. Studiile au arătat că alcoolul inhibă hormonii care reduc apetitul, în special când este consumat înaintea mesei. Astfel, persoanele care beau alcool tind să mănânce mai multe calorii la următoarea masă și să prefere alimentele cu conținut ridicat de sare și grăsimi.

Consum de alcol

  • AI UN FACTOR RIDICAT DE STRES PREZENT ÎN VIAȚA TA

     Stresul în exces crește nivelul de cortizol, hormon care stimulează foamea. Dacă treci printr-o perioadă stresantă, apetitul ridicat ar putea fi o consecință. În plus, adesea stresul vine la pachet cu lipsa somnului odihnitor, un alt factor care te face să te gândești mai des la mâncare. Pentru a evita să mănânci în exces din cauza stresului, poți găsi modalități de relaxare care nu presupun consumul de băuturi sau alimente.

Factor de stres

  • URMEZI O ANUMITĂ MEDICAMENTAȚIE

     Anumite medicamente te pot face să-ți fie foame mai des. Printre acestea se numără antihistaminicele, care tratează alergiile, unele antidepresive, medicamente pentru diabet, corticosteroizii și medicamentele antipsihotice. 

Medicamente

  • DORMI INSUFICIENT

     Pe lângă impactul negativ asupra sănătății, lipsa de somn influențează foamea și consumul de alimente. Prea puțină odihnă reduce nivelurile de leptină, hormon responsabil de eliminarea senzației de foame, crescând nivelurile de grelină. Dormitul insuficient este asociat adesea și cu o creștere în greutate, deoarece persoanele care nu se odihnesc cât au nevoie întâmpină dificultăți în a-și gestiona apetitul și mănâncă mai mult decât necesarul lor caloric.

Lipsa somnului

  • NU CONSUMI SUFICIENTE PROTEINE, GRĂSIMI SAU FIBRE

     Proteinele contribuie într-o mare măsură la senzația de sațietate, astfel că e recomandat să le ai în meniu la fiecare masă, fie că provin din surse de origine animală (carne, pește, ouă, lactate) sau vegetală (fasole, năut, semințe, cereale integrale).

      Proteinele cresc secreția hormonilor responsabili de sațietate, diminuează secreția de grelină și cresc efectul termic al alimentelor, astfel că te vei simți mai sătul după ce ai terminat de mâncat.

      Dieta foarte săracă în grăsimi ar putea fi o altă cauză a poftei de mâncare crescute. Lipidele reglează apetitul, deci nu le exclude, ci asigură-ți-le din produse ca somon, avocado, sardine, ton, nuci, semințe. Evită prăjelile și grăsimile trans.

      Consumul de fibre este de folos pentru sațietate, în special fibrele solubile (fulgi de ovăz, semințe de in, cartofi dulci, fasole, linte). Alimentele bogate în fibre încetinesc viteza de golire a stomacului și astfel țin de foame mai mult timp.

  • AI UN PROGRAM NEREGULAT DE MESE

     Dacă sari peste micul dejun sau nu mănânci aproape nimic până la cină, este normal să-ți fie foame pe parcursul zilei. E bine să-ți obișnuiești organismul cu o anumită rutină a meselor. Încearcă să-ți faci un program de luat masa pe care să-l respecți, astfel încât să mănânci aproximativ în aceleași intervale de timp zilnic.

     Încearcă 3 mese principale + 1-2 gustări, ca să previi apariția foamei. Desigur, apetitul poate fluctua de la o zi la alta, astfel adaptează-ți aportul alimentar, ținând cont de senzațiile de foame și sațietate.

Mancatul haotic

  • CONFUNZI FOAMEA EMOȚIONALĂ ȘI FOAMEA FIZICĂ

     Adesea, s-ar putea ca foamea pe care o simți să nu fie fizică, ci emoțională, adică să fie cauzată de anxietate, tristețe, furie etc. Astfel, în loc de confruntarea cu emoțiile respective, preferi evitarea lor prin mâncat, care îți distrage atenția și fac să te simți bine pentru moment.

    Învață să faci diferența între foamea fizică și cea emoțională și nu mânca doar pentru a-ți alina sentimentele neplăcute. Foamea emoțională apare brusc, ți se face poftă de ceva anume, fie dulce sau sărat.

  • TE AFLI ÎN FAZA LUTEALĂ (LA FEMEI)

     Femeile pot avea un apetit mai ridicat în faza luteală, cu aproximativ o săptămână înainte de menstruație. Dacă acesta este cazul tău, asigură-te că mănânci preponderent alimente nutritive, ca fructe, legume, verdețuri, cereale integrale, ouă, pește, carne slabă, nuci și semințe.

De ce nu slabesc

   Foamea este o manifestare naturală a corpului, prin care acesta îți semnalizează o nevoie, la nivel fizic sau emoțional. Pentru foamea fizică, un meniu personalizat nevoilor tale este varianta cea mai bună pentru a putea reuși să treci peste acest punct. Pentru foamea emoțională, te-ar ajuta mai mult să discuți cu un psiholog, pentru a descoperi cauzele și a găsi mecanisme de răspuns adecvate, altele decât consumul în exces de alimente sau băuturi.

  O persoană poate alege să mănânce mai mult decât simte că are nevoie, chiar dacă nu îi este foame pentru că îi plac alimentele respective sau pentru că se află într-un context de sărbătoare și socializare. Dacă se întâmplă ocazional, nu este neapărat un lucru grav. Devine însă problematic când comportamentul are loc foarte frecvent, este însoțit de sentimente de vinovăție și rușine și presupune un consum excesiv de alimente.

   Gândirea rigidă când vine vorba de mâncare duce adesea la comportamente alimentare compulsive. În loc să tratezi foamea ca pe un inamic, abordeaz-o mai bine folosind curiozitatea și vezi cum îți poți satisface nevoile respective cât mai eficient.


x
x