Alimentatie pentru sanatate
Vestea buna este ca majoritatea acestor nutrienti, precum fibrele, magneziu, vitamina D, potasiu, calciu si fierul se gasesc in alimente usor de cumparat in cantitati mari, care isi mentin valabilitatea pana la urmatoarea runda de aprovizionare.
Alimentele uscate, cum ar fi taratele de ovaz, lintea, pastele si cerealele integrale, pot fi surse extraordinare de fibre, fier si magneziu, iar unele cereale sunt imbogatite cu vitamina D. Este important sa te asiguri ca achizitionezi „cereale integrale” pentru beneficii maxime, asadar citeste etichetele cu atentie.
Produsele care rezista mult timp sunt: mere, citrice, ceapa, cartofi, broccoli, varza, varza de Bruxelles si morcovi. Retine de asemenea ca fructele si legumele congelate isi pastreaza valorile nutritionale la fel ca si cele proaspete, astfel ca poti face stocuri si din acestea. Fructele si legumele sunt surse extraordinare de fibre si potasiu, iar un singur morcov ofera doza zilnica de betacaroten, care ajuta la protejarea sanatatii celulare, inclusiv a sistemului imunitar. Organismul transforma betacarotenul in vitamina A, care sprijina sanatatea pielii, inclusiv a celulelor imunitare.
La fel, alimentele fermentate reprezinta optiuni foarte bune, care livreaza probiotice benefice („bacterii bune”) in sistemul digestiv. Unele alimente fermentate, precum iaurtul grecesc, sunt surse excelente de proteine vegetale (iar iaurtul este o sursa foarte buna de calciu), cu o durata de valabilitate prelungita. Proteinele sprijina functia imunitara in mai multe moduri; astfel organismul utilizeaza proteinele pentru a produce anticorpi, dar si pentru a sustine sanatatea pielii si a celulelor care captusesc tubul digestiv si caile respiratorii.