2. Dietele fara gluten - din seria „3 alimente esentiale„
Fie ca oamenii au nevoie sau nu sa manance fara gluten, tendinta poate contribui la o dieta mai variata si mai bogata in nutrienti. Deoarece principala sursa de gluten din alimentatie o reprezinta graul, tendinta ne face sa ne familiarizam cu tot felul de alternative
interesante la acesta, precum quinoa, hrisca, meiul, amarantul si alimente obtinute din acestea. Iar acesta este un mod minunat de diversificare a alimentatiei, deoarece fiecare planta vine cu propriul set de nutrienti, asa ca vei beneficia de o gama mai variata de vitamine, minerale si fitonutrienti.
Insa exista un aspect de care trebuie sa tinem cont: fara gluten nu inseamna neaparat si fara calorii.
Multe persoane au imbratisat aceasta tendinta „fara gluten”, presupunand ca este si o metoda de pierdere in greutate. Cu 10 sau 15 ani in urma ar fi putut reprezenta o astfel de metoda deoarece erau atat de putine produse fara gluten pe piata, incat evitarea glutenului insemna (de fapt) evitarea graului si a tuturor produselor ce il contin. La vremea respectiva o dieta fara gluten insemna, de fapt, fructe, legume si proteine – asa ca multe persoane o urmau.